dinsdag 9 mei 2017

Bessenmix.

Afgelopen weekend heb ik zelf bessenmix samengestel.
Te beginnen met moerbeibessen.
Deze heerlijke moerbeibessen zijn kleine gedroogde besjes met een soort rozijnen smaak, alleen zijn ze wat zoeter en hebben een honing smaak. De besjes zien er knapperig uit maar zijn heerlijk zacht net als dadels en rozijnen. Moerbeibessen worden ook wel mulberries genoemd en groeien in warme gebieden aan de moerbeiboom.
Moerbeien bevatten super veel gezonde stoffen die een positieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Zo zitten er super veel antioxidanten in die helpen om vrij radicalen te bestrijden. Daarnaast zijn ze ontzettend rijk aan vitaminen en mineralen en door de vele vezels heb je snel een verzadigd gevoel waardoor ze prima in een dieet passen en helpen bij het afvallen. Wel moeten de besjes dan een vervanger zijn van zoete en zoute tussendoortjes. Vandaar dat ze een echte superfood zijn!
Als toevoeging in salades zijn moerbeien een hele gezonde keuze. Je kunt ze dan bijvoorbeeld mengen met ander gedroogd fruit of wat lekkere onbewerkte noten. Daarnaast kun je ze als tussendoortje meenemen naar je werk of lekker thuis op de bank snoepen, maar als ontbijtje door de yoghurt is ook echt een aanrader!
Ook veenbessen gingen de pot in.
Cranberry’s hebben een lekkere frisse en lichtzure smaak.
Door de stof proanthocanidine die deze heerlijke cranberry's bevatten kunnen bepaalde bacterën niet in het lichaam komen. Hierdoor kunnen ontstekingen aan de blaas en nieren voorkomen worden. De bacteriën kunnen wel je lichaam betreden maar ze plakken zich niet vast aan de maagwand waardoor ze via je urine weer uit je lichaam worden gevoerd. Daarnaast hebben ze een positief effect op je tandplak. Door het eten van cranberry's kun je een beschermlaagje krijgen waardoor tandplak minder kans heeft. 

Tot slot gingen er gojibessen bij.
Goji bessen worden ook wel wolfsbessen genoemd en hebben een heldere oranje/rode kleur. De besjes hebben een doorsnede van 2 centimeter en zijn afkomstig van de goji bessen plant die behoort tot de nachtschadefamilie. Goji bessen hebben een heerlijke smaak van een kruising tussen cranberry's en kersen.
Ondanks de vele goede kwaliteiten die goji bessen hebben zijn er ook een aantal punten waar je rekening mee moeten houden. Zo is het van belang dat je niet teveel goji bessen eet. Er bestaat namelijk een kans dat er atropine in goji bessen zit. Dit is een giftige stof die in de meeste planten uit de nachtschadefamilie zit. Uit tests is gebleken dat deze concentratie meestal zo laag ligt dat consumenten hier geen last van hebben, maar wanneer je duizelig word, een droge mond of slapeloosheid ervaart kun je het beste stoppen met het eten van de bessen. Wanneer je last hebt van pollenallergie kan deze versterkt worden door het eten van goji bessen met alle gevolgen vandien. Ook kan het besje ervoor zorgen dat je bloedstolling vertraagd wordt, dus personen die medicijnen slikken die invloed hebben op de bloedstolling worden aangeraden helemaal geen goji bessen te eten. Omdat goji bessen een heerlijke smaak hebben kun je ze gewoon zo eten. Ook is het een echte aanrader om ze toe te voegen aan zuivelproducten zoals kwark en yoghurt met een van onze andere superfoods of gedroogd fruit. Of gooi ze in de blender met wat noten en zaden voor een heerlijke fruit shake of smoothie. Je kunt de goji bessen ook heerlijk verwerken in cake of taart!

Alles mooi in laagjes in de pot en dan schudden maar.

Geen opmerkingen: